jani_ristimaki.jpgJani Ristimäki, arkkitehti SAFA

Kampusajattelu on tulossa jo koululaistenkin maailmaan

Jani Ristimäki tiesi jo 12-vuotiaana haluavansa arkkitehdiksi. ”Piirtelin linnoja lapsena ja haaveilin suunnittelevani joskus hienoja, isoja rakennuksia. Enoni oli arkkitehti, joten sekin varmasti vaikutti asiaan. Työskentelin myös arkkitehtioppaana Juha Leiviskän suunnittelemassa Vantaan Myyrmäen kirkossa useana kesänä.”

Juha Leiviskä ja Alvar Aalto ovat olleet esikuvia oman uran aikana. ”Aallon rakennukset on sovitettu hyvin ympäristöönsä ja niissä on käytetty hienolla tavalla valoa ja erilaisia materiaaleja. Leiviskällä on hallussaan tilan käyttö. Suosikkejani ovat myös Steven Holl ja japanilainen minimalismi.”

Parhaillaan Ristimäki suunnittelee peruskorjausta maa- ja metsätalousministeriön tiloihin Helsingissä. ”Lähden omassa työssäni aina liikkeelle paikkaan sovittamisesta. Työnteko on paljon myös priorisointia ja neuvottelua asiakkaan kanssa. Työhän tehdään asiakasta ja tilan käyttäjiä varten.”

Arkkitehtuuri on ehtinyt muuttua työvuosien aikana: tietotekniikka on mennyt kovaa vauhtia eteenpäin, kestävä rakentaminen ja ekologisuus ovat nousseet ykkösasiaksi. ”Meillä on menossa parhaillaan elinkaarihanke, jossa mietimme ekologisuutta kokonaisvaltaisesti. Tällaiset panostukset ovat tietenkin nyt merkittävä investointi, mutta maksavat itsensä takaisin tulevaisuudessa. Näitä asioita pitää ajatella parinkymmenen vuoden tähtäimellä.”

Myös koulun alan rakennusten suunnittelu on tuttua Ristimäelle: ”Teemme paljon koulurakennusten suunnittelua. Nämä ovat usein etupäässä lapsille suunniteltuja tiloja, joita käytetään paljon. Teemme työtä yhdessä pedagogiikan asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena on luoda oppimisympäristöjä, joiden käyttömahdollisuudet ovat laajat. Uusi suuntaus on eri asteen oppilaitosten tuominen samaan pihapiiriin – tätä ajatusmallia olen toteuttanut vastuullani olleessa Albert Edelfeltin koulussa, jossa oli oppilaita ensimmäiseltä luokalta yhdeksänteen. Kampusajattelu on tulossa myös koululaisten maailmaan.”